Gerda Kouwenhoven-Koelewijn



Nieuws

Donkere Chocolade goed voor je

Onderzoek

Het is uit andere onderzoeken al positief uitgekomen dat als je donkere chocolade eet dat het mogelijk is dat deze de kans op hart-en vaatziekten kan verkleinen.
Uit nieuw onderzoek vermeld in de FASEB Journal (=Federation of the American Societies for Experimental Biology) staat dat onderzoekers nu weten waarom donkere chocolade zo goed voor je is.

conclusie onderzoek

Het onderzoek is getest op 44 mannen van middelbare leeftijd met overgewicht.
Zij kregen gedurende een periode van 2x 4 weken dagelijks 70 gram donkere chocolade.
Ze hebben proef genomen met donkere chocolade met normaal flavanolgehalte
en donkere chocolade met hoog flavanolgehalte, het gehalte cacao was van beide gelijk.

2 conclusies uit het onderzoek:

-De flexibiliteit van de aderen verbeteren
-voorkomt ook dat de witte bloedcellen blijven plakken tegen de wand van de bloedvaten.

Deze 2 factoren spelen een belangrijke rol bij atherosclerose (aderverkalking of dichtslibben aderen).

De donkere chocolade met hoog flavonolgehalte had geen ander effect dan de chocolade met normaal flavonolgehalte.


Nadeel te veel chocolade

Er zit natuurlijk echter ook wel een nadeel aan te veel chocolade.
De kans is dat je te veel calorieën en onverzadigde vetten binnen kan krijgen.

Hierover heb ik echter in dit onderzoek niets terug gevonden.

Dus of minder dan 70 gram donkere chocolade per dag hetzelfde effect heeft?
Geen idee?

Maar in ieder geval goed dat men nu weet dat donkere chocolade stofjes bevat die goed voor ons zijn.