Gerda Kouwenhoven-KoelewijnNieuws

's nachts werken geeft vertraging stofwisseling?

52-59 calorieen minder verbranden dan overdag!

Uit een kleine studie wordt gesuggereert dat 's nachts werken en overdag slapen de stofwisseling kan vertragen.
Dit bericht las ik op de website HealthDay 18 november 2014.
Tijdens dit onderzoek moesten 14 vrijwilligers gedurende 6 dagen in een lab verblijven.
De eerste paar dagen leefde ze in een normale dagelijkse ritme en daarna een nacht-ploeg schema waarbij ze wakker moesten blijven en overdag slapen. Ze kregen gedurende dit onderzoek elke dag hetzelfde aantal calorieen te eten.
De uitkomst van dit onderzoek was dat ze 's nachts 52-59 calorieen minder verbranden dan overdag.
Het lijkt een klein verschil, alleen op langer termijn kan dit aantal wel oplopen! (Dit volgens de senior onderzoeker Kenneth Wright van de Universiteit van Colorado in Boulder.

Gezondheidsproblemen

Volgens onderzoeker Wright zou dit een verklaring kunnen geven voor negatieve effecten op de gezondheid die in eerdere onderzoeken zijn aangetoond. Uit onderzoek is al aangetoond dat mensen die avond/nachtdiensten draaien verhoogde kans hebben op obesitas, ) en andere gezondheidsproblemen.
Nachtwerk gaat in tegen onze biologische klok die ook de stofwisseling regelt (dus minder snellere verbranding (volgens onderzoeker Wright).
Dit was echter een groep van vrijwilligers en het is niet duidelijk (volgens onderzoeker Wright) of deze uitkomst ook geldt voor mensen die de ploegendienst echt doen.
Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen en moet nog verder onderzocht worden.

leefstijl

Een dietist die niet betrokken was bij dit onderzoek Lauri Wright (een assistent-professor aan de Universiteit van Zuid-Florida in Tampa en tevens woordvoerder is van de Academie voor Voeding en Diëtetiek) erkend dat mensen die in nachtploegen werken vaker overgewicht hebben.
In eerst instantie hebben we de neiging om te kijken naar mogelijke gedragsproblemen.
"Eten ze meer om wakker te blijven? Zijn ze te moe om te bewegen als ze thuis zijn?"

Zij benadrukte dat voedsel keuzes, gebrek aan lichaamsbeweging en andere leefstijlfactoren erg belangrijk zijn.
"Maar," zei ze, "deze studie duidelijk laat zien dat er fysiologische effecten zijn" tijdens een nacht-ploeg schema.
"Het is heel belangrijk om te bewegen, omdat dit onder meer kan helpen de veranderingen in het calorieverbruik van het lichaam te compenseren ", zei ze. Bijvoorbeeld wandelen in je vrije tijd.

Ze stelde ook voor werknemers in ploegendienst kleinere hoeveelheden voedsel te laten eten, verspreid over hun wakkere uren. "En zorg ervoor dat je veel water en vezels te krijgen - van voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, volle granen en bonen", zegt Wright. "Beide zijn goed voor de eetlust onderdrukken."

Werkgevers zouden kunnen helpen, voegde ze eraan toe, door het opleiden van werknemers in ploegendienst op gezonde gewoonten zodat ze hierdoor makkelijkere keuze maken voor voedzaam voedsel.
Voor zijn deel, benadrukte Wright het belang van voldoende slaap. "We raden meestal aan om 05:55 uur te slapen direct nadat je nachtdienst eindigt," zei hij. "Probeer dan dutje voor ongeveer twee uur later op de dag, voordat je volgende ronde in gaat."

Onderzoeker Wright stemde ermee in dat verstandige voedingskeuzes en regelmatige lichaamsbeweging belangrijk zijn vooral voor werknemers in ploegendienst - hoewel het moeilijk kan zijn. "Het is een enorme uitdaging", aldus Wright. "Helaas is er geen eenvoudig antwoord."